Površinski sistemi za grijanje

Kontaktirajte nas

  • Medveščak 5,
    10000 Zagreb, Hrvatska
  • +385 (0)1 4580 700+385 (0)1 4580 701
  • info@ecol.hr

Površinski sistemi za grijanje

Bliži se kraj uobičajnim grijačima i radijatorima koji proizvode suh i zagušljiv topao zrak. Nisko temperaturni površinski sistemi za grijanje, u koje spadaju podno i zidno grijanje, stropno grijanje i hlađenje, osiguravaju sigurnu i zdravu temperaturu prostorije i predstavljaju izvor topline budućnosti.

Sa sistemima podnog grijanja i zidnog-stropnog grijanja i hlađenja se postiže znatno bolja energetska efikasnost nego sa konvencionalnim sistemima za grijanja. Ispunjavajući najviše zahtjeve istovremeno čuvaju Vaše zdravlje i Vaš proračun.

Na osnovu najnovijih istraživanja i ispitivanja primjenjenih sistema grijanja i hlađenja, došlo se do saznanja da je najpovoljniji sistem grijanja zračenjem. Najpribližniji biološkoj osnovi su PODNI I ZIDNI paneli za grijanje u kombinaciji sa stropnim panelima za hlađenje.

Podno grijanje

Novi niskotemperaturni sistemi podnog grijanja pokazali su se u primjeni kao najzdraviji, ugodniji, ekonomičniji vid grijanja objekata. U kombinaciji sa toplinskom crpkom troškove grijanja možemo smanjiti i do 7 puta, a da raspolažemo maksimalnim komforom u svakom pogledu. Sa našim sistemom, uz pomoć digitalnih termostata, možete regulirati temperaturu u svakoj prostoriji objekta po želji.

Najbolji rezultati sa podnim grijanjem postižu se sa keramičkim, mramornim ili betonskim podnim oblogama. Uglačani fero beton je također veoma zahvalna podloga za dobro grijanje i hlađenje. Laminati i parketi su nešto nepovoljniji, ali se mogu primjeniti. Kod parketa je bitno da njegova vlažnost bude ispod 10%. Bambusov parket, zahvaljujući svom kvalitetu i cijeni, u principu, zadovoljava postavljene zahtjeve da se ne rasuši tijekom sezone grijanja.

Mora se priznati da hlađenje prostora pomoću podnog sistema nije idealno, zbog toga što hladan zrak ostaje u donjoj zoni. Idealan sistem je da se u objektu primjenjuje podno i zidno grijanje i stropno i/ili zidno hlađenje.

Može se reći da je podno hlađenje primjerenije u industrijskim objektima s obzirom da podno hlađenje formira nešto nižu temperaturu na samom podu.

Zidni paneli

Sa zidnim sistemima otvara se mogućnost grijanja i hlađenja prostorije. Sistem funkcionira bešumno i daje vrhunske rezultate.

Zidne panele postavljamo prije žbukanja na sam zid, povezujemo sa razdjelnikom i sabirnikom, a zatim se zidovi žbukaju. Prilikom grijanja cijela površina pokrivena panelima zrači toplinu. Ljeti u cijevima cirkulira rashlađena voda i na taj način prirodno hladi prostoriju.

Ovi se sistemi mogu kombinirati sa podnim grijanjem, a mogu i grijati i hladiti samostalno. U svakoj prostoriji objekta, uz pomoć digitalnog termostata i električnih ventila reguliramo željenu temperaturu.

Ako želite objesiti sliku, ogledalo ili nešto slično na zid, to činite uz pomoć specijalne (termo) folije. Ona se postavlja na mjesto vješanja i na njoj se ocrtava položaj cijevi čime je bušenje sigurno.

Cijevi u panelima se sastoje od više slojeva, koji u svom sastavu imaju i sloj aluminija čime se isklučuje dilatacija u žbuki (sprječava njegovo pucanje), kao i bilo koje druge negativne posljedice tijekom ekploatacije.

U industrijskim postrojenjima, u kojima je visina prostora preko 6 metara, podnim sistemom grijanja postiže se radna temperatura od 18ºC u zoni kretanja radnika uz minimalni utrošak energije. Najčešće korišteni sistem sa ubacivanjem toplog zraka na visini od 2-3 metra grije prvo gornju zonu prostorije, a zatim i donju u kojoj radnici rade čime se pojavljuju veliki gubici na grijanju. Ovime, naš sistem dobija na evidentnoj uštedi prilikom eksploatacije. Pozitivni efekti podnog grijanja se postižu i u velikim halama, tržnim centrima, crkvama i skladištima.

Stropni panelni sitemi za hlađenje prostorije

Paneli za stropno hlađenje objekta se postavljaju na strop i služe isključivo za prirodno hlađenje. Mogu se kombinirati sa podnim i zidnim grijanjem. Sa ovakvim načinom hlađenja postižemo maksimalno ugodan ambijent. Tijek hlađenja u cijeloj prostoriji imamo ravnomjerno, prirodno i ugodno rashlađen ambijent, nalik ''vinskim podrumima''.

8 bitnih razloga koji idu u prilog površinskim sistemima za grijanje:

1. Isplativost - Podno-zidnim grijanjem se postiže isti subjektivni osećaj topline sa 2°C nižom sobnom temperaturom u odnosu na uobičajne sisteme za grijanje. Time se postiže dodatna ušteda u energiji.

2. Očuvanje prirode - Postiže se bolja energetska efikasnost u u odnosu na uobičajene sisteme za grijanje.

3. Pozitivni utjecaji na zdravije okruženje - Prirodnom cirkulacijom zraka izbjegava se dizanje prašine što dovodi do smanjenja uobičajenih alergijskih reakcija djece i odraslih koje se javljaju kod drugih sistema grijanja i hlađenja (klima uređaji, TA peći). Smanjena vlažnost u zidovima i podu sprječava nastajanje bakterija i razmnožavanje gljivične plijesni. Čišćenje površine je lakše u odnosu na čišćenje radijatora.

4. Ušteda prostora - Vaš prostor može biti maksimalno iskorišten s obzirom da grijača tijela ne zauzimaju prostor.

 

5. Univerzalnost - Površinski sistemi za grijanje se mogu ugraditi tijekom izgradnje objekta kao i kasnije u gotove objekte.

6. Mogućnost hlađenja - Zidno-površinske instalacije omogućuju hlađenje i klimatizaciju prostorije pri čemu je pasivno hlađenje najekonomičniji i najugodniji oblik hlađenja.

7. Ravnomjerno grijanje - Temperatura poda ne prelazi vašu tjelesnu temperaturu tako da ne osjećate zračenje topline tijekom grijanja.

8. Komfort, luksuz. - Maksimalna ušteda, ekonomičnost i lakoća održavanja, bešuman rad, regulacija temperature za svaku prostoriju, ugodan osjećaj čini površinske sisteme za grijanje najkomfornijim i najluksuznijim.